Hoi, ik ben Nienke Smit, 23 jaar en woonachtig in Zuidwolde (Dr). Het schaatsen is er bij ons in de familie met de paplepel ingegoten. Mijn ouders schaatsten vroeger allebei bij de plaatselijke schaatsvereniging in Zuidwolde. Bij ons in het dorp lag een leuk natuurijsbaantje als het had gevroren, waar we vaak te vinden waren. Toen ik 7 jaar was mocht ik ook bij de schaatsvereniging en werden mijn broertje en ik 2x in de week naar de ijsbaan in Assen gebracht voor de training en wedstrijden. Eerst was het langebaanschaatsen, maar als junior mocht ik meedoen aan de baanmarathons tussen de mannen.

Dit vond ik zo leuk dat ik een paar jaar later regio marathons ben gaan rijden. Eerst voor de marathonbaanploeg van Drenthe en later als reserve rijdster voor Team Cenned. Voordat ik het wist reden mijn ouders me het hele land door voor marathons op de zaterdag of zondag avond. Na drie jaar in de regio te hebben gereden heb ik vier jaar geleden de overstap gemaakt naar de Topdivisie ploeg van Team Cenned. Elk jaar kijk ik uit naar de natuurijswedstrijden op de Weissensee en in Zweden, met als grote droom ooit in een echte natuurijswinter in Nederland mee te mogen maken als wedstrijdrijder.

In het dagelijks leven ben ik werkzaam op het laboratorium in het UMCG in Groningen als research analist op de afdeling hematologie/pathologie. Ik zit bij een onderzoeksgroep die onderzoek doet naar nieuwe targets voor de behandeling van het diffuus grootcellig B-cellymfoom (een vorm van lymfeklierkanker), wat op dit moment wordt behandeld met chemotherapie. Zowel op mijn werk als tijdens het schaatsen moet ik me goed concentreren en precies te werk gaan, maar er is altijd tijd voor een geintje en een beetje ouwehoeren
We gaan er komen seizoen met de ploeg weer wat moois van maken!