Hoi! Mijn naam is Maya de Jong, ik ben 20 jaar oud en kom uit Haulerwijk. In de zomer van 2019 ben ik verhuisd naar Oudeschoot, zodat ik minder hoef te reizen tussen trainingslocatie, studie en thuis. Ik studeer fysiotherapie aan de Hanzehogeschool in Groningen en zit nu in mijn laatste studiejaar.

Toen ik 6 jaar oud was ben ik begonnen met skeeleren. Dit vond ik vanaf het begin al erg leuk en doe dit nog steeds heel fanatiek. Op mijn 7e ben ik ook begonnen met langebaanschaatsen. Dit was echter niet echt mijn ding, dus ben ik op mijn 10e van het langebaanschaatsen overgestapt naar het shorttracken. Vanaf mijn 12e skeeler ik al bij de nationale selectie, en omdat voor mij skeeleren en shorttrack op hoog niveau moeilijk te combineren waren heb ik op mijn 13e gekozen om te gaan voor het skeeleren. Zo reed ik vorig seizoen alweer mijn zesde EK en mijn tweede WK op de skeelers.

Vijf jaar geleden ben ik begonnen met marathonschaatsen in de regiocompetitie, bij de baanploeg van Drenthe. Dit ging het eerste jaar al zó goed, dat ik het jaar erna gevraagd werd om bij Team CENNED te komen schaatsen! Na twee jaar als reserverijdster schaats ik dit seizoen voor het derde jaar bij de topdivisie. In mijn debuutseizoen in de topdivisie heb ik op de Weissensee twee mooie podiumplekken weten te bemachtigen. 2019 was voor mij een pechjaar. Na een hersenschudding in juli en in de winter nog meer blessureleed heb ik niet kunnen laten zien wat ik kan. 2020 is weer een heel ander jaar, niet alleen voor mij maar voor iedereen. Veel is onzeker en misschien zijn er ook wel gevolgen voor het marathonschaatsen. Dat weten we nu nog niet. Ik heb in ieder geval heel veel zin om komend seizoen weer te knallen met het team!